Picture My Way

Tijd is kostbaar. Het is een ondefinieerbaar iets. Je lijkt er nooit genoeg van te hebben. Één dag heeft 24 uur en daar moet je het mee doen. Jij kent ze vast ook wel. Mensen die het altijd druk hebben. Ze hebben nooit tijd voor iets. Ze zijn simpelweg altijd druk. Maar waarmee eigenlijk? Misschien herken je jezelf er wel in. Au! Een blog over de zin van tijd en drukte. Wellicht zelf een inzicht in jouw eigen handelen.

Gevleugelde uitdrukking

Ik wil hier de woorden citeren van een vriend van mij. Ik moet altijd zo lachen als hij hiermee aankomt. Humor aan de ene kant, maar aan de andere zit er ook een kern van waarheid in. Het laat ook een andere kant zien van het druk zijn. Een kant die in mijn beleving vaak over het hoofd wordt gezien. Wat hij dan zegt?

Druk, druk, druk. Maar niet zo druk dat ik geen 3x druk kon typen.

Relativerend vermogen

Deze uitspraak zet het druk zijn in een ander perpectief. Het relativeert. Ik vind dit belangrijk. Het kan een rangorde aanbrengen in de waarde der dingen. De wie? Met andere woorden wat vind jij belangrijk in jouw leven. Hierover meer in een andere en tevens nog te schrijven blog. In principe gaat het druk zijn helemaal niet over druk zijn en te weinig tijd hebben. Het zegt wel veel over waar jij jouw prioriteiten legt. Je bewust zijn van waar jij jouw prioriteiten legt, geeft veel duidelijkheid.

Grenzeloos

Aan de andere kant kan druk zijn ook iets zeggen over jouw grenzen. Ben jij iemand die moeilijk ‘nee’ kan zeggen? Dan krijg je het vanzelf druk. Daar hoef je helemaal niets voor te doen. De vraag is alleen, heb je dit zelf door? En wil je dit ook? Ik denk zelf dat dit vaak stressvolle situaties oplevert. Je voelt de druk van anderen. Je hebt het tenslotte beloofd! Waar leg jij jouw grenzen? Uiteindelijk komt dit ook neer op de vraag waar jij jouw prioriteiten legt. Vind jij anderen belangrijker dan jezelf? Een moeilijk stuk voor velen.

Aanzien

Er is nog een derde reden. Je kan jezelf presenteren als iemand die het heel druk heeft. Het geeft je een bepaalde status. Oei, hij heeft het echt altijd druk, hij zal wel heel belangrijk zijn. Uiteraard chargeer ik het hier een beetje. Waarom heb jij dit aanzien nodig van een ander? Welke behoefte in jou gaat hieronder schuil? Dit is een hele andere discussie. Voor het gemak laat ik dit even buiten beschouwing.

Gouden zonnestralen stralen over het Engelse landschap tijdens het wandelen van de Dales Way. Prachtig windstil meertje. Genaamd Beacon Tarn. Met de reuzen bergen van het Lake District in Engeland op de achtergrond.

Sorry, maar...

Waar waren we gebleven? Ow ja, we zijn allemaal druk. De zin: ’Sorry, maar ik heb het te druk. Het komt even niet uit.’ hoor je vaak. Iedereen voert het weleens op als reden. Wetende wat ik nu weet, vertaal ik deze zin automatisch naar: ‘Sorry, maar ik vind andere dingen nu belangrijker, maar ik vind het moeilijk om je dit rechtstreeks te zeggen.’ Dat je jouw prioriteiten op dat moment ergens hebt liggen, is natuurlijk helemaal prima. Niets mis mee! Dat is jouw keuze. Maar waarom zeg je dit niet gewoon rechtstreeks?

Een doekje

Je wilt niemand kwetsen of teleurstellen. Dat jij iets anders zit te willen of iets anders belangrijker vindt kan pijnlijk zijn voor de ontvangende partij. In feite is het een doekje voor het bloeden. Je verschuilen achter ‘ik heb het te druk’ geeft geen transparantie in wat jij zit te willen. Je maakt jezelf niet kenbaar naar de ander. Je verschuift als het ware het probleem naar een later tijdstip, waar de ander weer een beroep zal doen op jouw tijd. Dit kan zich eindeloos herhalen, met verwarring en frustratie tot gevolg.

Recht voor zijn raap

Wat zou er gebeuren als je dit wel rechtstreeks communiceert? Het geeft in ieder geval wel duidelijkheid in wat jij zit te willen. Dat jij op dat moment iets anders wil, hoeft niet te zeggen dat je de ander niet leuk of niet belangrijk vindt. Communicatie is hier het sleutelwoord. En dat is moeilijker dan het lijkt. Het zorgt wel voor transparantie in jouw relaties met anderen.

Prioriteiten

In mijn beleving heeft 'druk zijn’ dus erg weinig met tijd te maken en des te meer met prioriteiten. Wat vind jij belangrijk? Kan jij geen ‘nee’ zeggen en laat je anderen jouw prioriteiten bepalen? Het zijn jouw keuzes. Jij bepaalt. Als jij zegt: ‘Ik heb het te druk.’ Dan is degene of het andere blijkbaar niet belangrijk genoeg voor jou op dat moment. Dit kan verhelderend zijn. Maar het kan ook zomaar heel confronterend zijn.

Laat je me weten hoe jij hierover denkt en of je het überhaupt met me eens bent? Delen is cool!

Please leave a comment!
Geef jouw reactie!
Picture My Way maakt gebruik van cookies. Yammie! Je kan er meer informatie over vinden in mijn privacy verklaring. Ben je het er mee eens? Klik dan 'Ok'. Uiteraard mag je mijn cookies ook weigeren.