Vastgeketend in jouw eigen gedachten
Ik sta op een spoorrails, het vaste uitgestippelde pad!

Vastgeketend in jouw eigen gedachten

24 jan 2018

Ik merk het de laatste tijd steeds vaker. In uitlatingen van mensen op Social Media en in gesprekken die ik zelf voer. Ook in gesprekken die ik afluister in een koffietentje. Ja, ik kom ervoor uit. Ik luister af. Heerlijk vind ik het. Ondanks dat je nu raar kijkt, blijf ik het toch doen! Maar terug naar het onderwerp waar ik over wil schrijven. Het loskomen van de meningen van anderen en het durven lopen van je eigen weg. Maar…oeps, daar staan de beren op de weg.

Yes, you can!

Stel je hebt een idee. Het eerste wat je doet is alle problemen en redenen om het niet te doen in kaart brengen. Lekker veilig! Hoef je het niet te doen. Maar brengt het jou waar je wilt zijn? Als je echt iets wilt, kan alles. Zelfs de moeilijkste dingen. Dat het makkelijk is hoor je mij echt niet zeggen! Het is bizar moeilijk om een verandering aan te gaan. Onzeker en spannend. Echter kan ik vanuit mijn ervaringen zeggen dat het voor mij veel opgeleverd heeft om wel te ‘springen’. Wat maakt nu dat we al onze ideeën uit ons hoofd praten voordat ze het licht mogen zien?

Beperkende gedachten

Dit zijn de ‘boosdoeners’. Ze beperken jou, maar jouw beperkende gedachten kunnen ook anderen beïnvloeden en beperken. Het is geen ramp, maar het kan je helpen als je jezelf er bewust van wordt. Vaak horen deze gedachten helemaal niet bij jou. Ze zijn niet van jezelf. Van wie dan wel? Deze gedachtenspinsels worden in veel gevallen al met de paplepel ingegoten. Normen en waarden bijgebracht tijdens de opvoeding, opvattingen van jouw ouders en/of vrienden en uiteraard heel het scala van sociale idealen, normen en waarden van de maatschappij.

Een oude spoorlijn in België met een bordje erop. Een oude spoorlijn in de Belgische Ardennen verdwijnt in de verte.

Wat probeer je nu eigenlijk te zeggen?

Is dit dan zo erg? Nee, helemaal niet. Misschien kan jij jezelf er wel helemaal in vinden en horen deze gedachten bij jou. Vaak is dit niet het geval en dan is het waardevol om te verkennen waar ze vandaan komen. Deze gedachten hebben namelijk wel invloed op wat jij denkt en doet. De vraag is: wil jij dat? Durf jij de meningen en opvattingen van jouw ouders, jouw vrienden en de maatschappij ter discussie te stellen en jouw eigen mening te vormen? Dan ga je jouw eigen weg lopen. Ongeacht de mening van anderen.

Op onderzoek uit

Stel: Je herkent jezelf deels in wat ik schrijf. Waar kan je dan beginnen? Je kan starten met vraagtekens te zetten bij alles wat jij vindt. Ga maar onderzoeken of het echt is wat jij vindt. Interessant toch? Je zal erachter komen dat als je jezelf toestaat om te twijfelen aan wat jij vindt, er verrassende dingen uit zullen komen. Je vormt jouw eigen mening. Je leert jezelf kennen! Prachtig.

Al zin om iets onverwachts te doen? Lees hier één van mij avonturen waarin ik voor het onverwachtse koos!

Pas op voor ‘normaal’

Iedereen doet het zo, toch? Maar het is toch normaal dat het zo gaat? Hoor je het woordje ‘normaal’, dan is het oppassen geblazen. Door normaal aan iets toe te voegen verwijs je automatisch naar de grote groep ‘normale’ mensen. Het zet jouw argument kracht bij, maar in werkelijkheid zegt het helemaal niets. Wat het wel zegt, is dat jij mogelijk bang bent om niet normaal te zijn. Wat is daar überhaupt mis mee? Aan het eind van het liedje zijn normale mensen, net zo gek als jij en ik!

Succes! Heb je zin in een discussie of ben je het totaal niet met me eens, schroom dan niet te reageren!

Vond je mijn blog leuk, mooi of informatief? Zou je mijn blog dan willen delen?

Wouter

Ola! Thanks for catching up with me! Please leave me a nice comment or a constructive criticism.

Did you really like it? Sharing is caring. Spread the word and let your friends know!

  • Icon Instagram Picture My Way
  • Icon Newsletter Picture My Way
  • Icon Facebook Picture My Way

Hey, laat iets van je horen! Je maakt me blij met een leuke reactie of opbouwende en kritische post.

Vond je het waardevol? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang één keer per 2 weken mijn nieuwste blogs in jouw mailbox.

  • Icon Instagram Picture My Way
  • Icon Newsletter Picture My Way
  • Icon Facebook Picture My Way
Wouter
Picture My Way maakt gebruik van cookies. Yammie! Je kan er meer informatie over vinden in mijn privacy verklaring. Ben je het er mee eens? Klik dan 'Ok'. Uiteraard mag je mijn cookies ook weigeren.