Het perfecte plaatje
Een zachte bries waait door de bomen. Ze staan in bloei. De bladeren wiegen zachtjes op de wind. De laagstaande zon geeft een extra gloed aan de bloemenpracht. Onder de bomen strekt zich een prachtig, groen weiland uit. De weide bulkt van het leven. De bijen vliegen af en aan. Het laatste beetje honing wordt verzameld voor het vallen van de avond. De temperatuur is erg aangenaam en warm te noemen voor de tijd van het jaar.
Op de grond zit een liefdevol echtpaar knus tegen elkaar aan. Het handgeweven picknickkleed voorkomt dat de koude grond hun lichamen doet verstijven. Het gelach van twee spelende kinderen galmt zo nu en dan over de vlakte. ‘Kijk mama, een vlinder!' Het zonlicht verandert de haren van de kinderen in een gouden kleur. Hond ‘Makker' houdt een waakzaam oogje in het zeil. De zonsondergang is prachtig.
Dagdromen
Heerlijk hè! Even wegdromen van de werkelijkheid. Onze hersenen zijn er meesters in. Het kan een zeer prettige eigenschap zijn. Even een momentje rust en ontspanning. Belangrijk in onze hectische levens. Maar wat als het niet bij dagdromen blijft? En het bereiken van een door onszelf gevormd plaatje een ‘must’ wordt? Dan heb je de poppen aan het dansen. Er komt een hoop onvrede en narigheid uit het verwezenlijken van jouw perfecte plaatje.
De keerzijde
De perfecte huwelijksdag. Een prachtig huis met open haard. Het perfecte gezin, met kinderen die zich keurig houden aan alle normen en waarden. Enkele voorbeelden van plaatjes. Plaatjes bestaan vaak al een lange tijd in jouw hoofd. Ze worden gevoed door denkbeelden van jouw ouders en zeker ook door de maatschappij (reclame industrie). In de reclames is alles perfect, iedereen gelukkig en ziet alles er fantastich uit. Laat mij lekker mijn plaatje nastreven zal je denken. Dat mag je ook zeker doen. Echter het nadeel van een plaatje nastreven is dat je het 'nu' slecht beperkt meemaakt. Tegelijkertijd geeft je jouw toekomst geen kans om te ontstaan.
Alles in jou is erop gericht om het plaatje te verwezenlijken. Je raast maar door. Je geniet niet van ‘de reis’. Je ziet alleen wat er niet is. Ik heb hier eerder een blog over geschreven: Genieten van de reis. Een aanrader als je dit onderwerp interessant vindt. Daarnaast gun je spontane gebeurtenissen en mogelijkheden die op jouw pad komen geen kans. Ze voldoen namelijk niet aan jouw plaatje. Zonde! Beeld jezelf eens in wat er zou kunnen ontstaan als je dit wel toelaat. Doe je oogkleppen af en kijk om je heen. Er is teveel moois om enkel en alleen een plaatje in jouw hoofd na te jagen.
Herkenning
Het herkennen van een plaatje is de eerste stap om er los van te komen. Alleen als jij dat wilt natuurlijk! Plaatjes hebben vaak diepe wortels. Ze zijn vaak doorspekt metn meningen van anderen. Dit terwijl jij er misschien wel heel anders over denkt. Het gaat over jouw eigen mening vormen. Los van wat anderen denken of vinden. Wat jij wilt! Een pijnlijk, maar waardevol proces. Neem je de tijd om dit te doorgronden, dat staat er een grote beloning tegenover. Bevrijding en een nieuwe wereld met volop mogelijkheden en kansen. Klinkt goed toch?
100% perfect
Perfectionisme. Onze prestatie- en consumptiemaatschappij. We lopen op onze tenen. Maar, bestaat 100% perfect wel? Maakt het überhaupt uit of iets 100% perfect is? Ik wil er niet meer in geloven. Als jij blij en tevreden kan zijn met wie je bent en hoe jij leeft, wat maakt de rest dan uit? Plaatjes hebben we allemaal. Klein of groot. Noem het dromen, toekomstplannen of eindbestemmingen. Er is niets mis mee. Dynamiek is het toverwoord. Zolang een plaatje mee kan bewegen op de rivier van het leven zet je jezelf niet vast. Je leeft meer in het nu. Je staat open voor nieuwe mogelijkheden, kansen en mensen die op jouw pad komen. Zoals het komt. Met alle tekortkomingen en alle mooie kanten. Je gaat weer voelen wat jij wilt.
Tof als je dit wilt delen!