Jouw leven is echt een sprookje
Het perfecte plaatje. Waarom streven we erna en bestaat het wel?

Jouw leven is echt een sprookje

24 jan 2018

En toen werd je wakker. Balen! Even zonder gekheid. Het is speciaal als je tevreden bent met jouw leven. Koester dat vooral. Waarschijnlijk ben je voor een deel echt wel tevreden met waar je nu staat. Toch kriebelt er ook wat onvrede. Het plaatje zoals jij dat in jouw hoofd hebt is nog niet helemaal compleet. Maar is dit wel reëel? Zal het perfecte plaatje in jouw hoofd jou geluk brengen? Of maakt het juist dat jij jouw ogen sluit voor wat er al is. En daarmee ook wat iets zou kunnen worden. Tijd om wakker te worden! Voor een groot deel ben je wel tevreden, maar er zijn altijd verbeterpunten die op jouw wensenlijst staan. Waarom is dit eigenlijk? Ik denk dat dit redelijk gezond gedrag is. Dit maakt dat je jezelf ontwikkelt in de richting die jij kiest. Maar wat als het teveel wordt? 

Het perfecte plaatje

Een zachte bries waait door de bomen. Ze staan in bloei. De bladeren wiegen zachtjes op de wind. De laagstaande zon geeft een extra gloed aan de bloemenpracht. Onder de bomen strekt zich een prachtig, groen weiland uit. De weide bulkt van het leven. De bijen vliegen af en aan. Het laatste beetje honing wordt verzameld voor het vallen van de avond. De temperatuur is erg aangenaam en warm te noemen voor de tijd van het jaar.

Op de grond zit een liefdevol echtpaar knus tegen elkaar aan. Het handgeweven picknickkleed voorkomt dat de koude grond hun lichamen doet verstijven. Het gelach van twee spelende kinderen galmt zo nu en dan over de vlakte. ‘Kijk mama, een vlinder!' Het zonlicht verandert de haren van de kinderen in een gouden kleur. Hond ‘Makker' houdt een waakzaam oogje in het zeil. De zonsondergang is prachtig.

Dagdromen

Heerlijk hè! Even wegdromen van de werkelijkheid. Onze hersenen zijn er meesters in. Het kan een zeer prettige eigenschap zijn. Even een momentje rust en ontspanning. Belangrijk in onze hectische levens. Maar wat als het niet bij dagdromen blijft? En het bereiken van een door onszelf gevormd plaatje een ‘must’ wordt? Dan heb je de poppen aan het dansen. Er komt een hoop onvrede en narigheid uit het verwezenlijken van jouw perfecte plaatje.

Weiland met zonnebloemen met mooie heldere zonsondergang in de Ardennen, Belgirë. Het zonlicht schijnt tijdens het gouden uurtje haar laatste licht op het prachtige Ardeense dal, België.

De keerzijde

De perfecte huwelijksdag. Een prachtig huis met open haard. Het perfecte gezin, met kinderen die zich keurig houden aan alle normen en waarden. Enkele voorbeelden van plaatjes. Plaatjes bestaan vaak al een lange tijd in jouw hoofd. Ze worden gevoed door denkbeelden van jouw ouders en zeker ook door de maatschappij (reclame industrie). In de reclames is alles perfect, iedereen gelukkig en ziet alles er fantastich uit. Laat mij lekker mijn plaatje nastreven zal je denken. Dat mag je ook zeker doen. Echter het nadeel van een plaatje nastreven is dat je het 'nu' slecht beperkt meemaakt. Tegelijkertijd geeft je jouw toekomst geen kans om te ontstaan.

Alles in jou is erop gericht om het plaatje te verwezenlijken. Je raast maar door. Je geniet niet van ‘de reis’. Je ziet alleen wat er niet is. Ik heb hier eerder een blog over geschreven: Genieten van de reis. Een aanrader als je dit onderwerp interessant vindt. Daarnaast gun je spontane gebeurtenissen en mogelijkheden die op jouw pad komen geen kans. Ze voldoen namelijk niet aan jouw plaatje. Zonde! Beeld jezelf eens in wat er zou kunnen ontstaan als je dit wel toelaat. Doe je oogkleppen af en kijk om je heen. Er is teveel moois om enkel en alleen een plaatje in jouw hoofd na te jagen.

Herkenning

Het herkennen van een plaatje is de eerste stap om er los van te komen. Alleen als jij dat wilt natuurlijk! Plaatjes hebben vaak diepe wortels. Ze zijn vaak doorspekt metn meningen van anderen. Dit terwijl jij er misschien wel heel anders over denkt. Het gaat over jouw eigen mening vormen. Los van wat anderen denken of vinden. Wat jij wilt! Een pijnlijk, maar waardevol proces. Neem je de tijd om dit te doorgronden, dat staat er een grote beloning tegenover. Bevrijding en een nieuwe wereld met volop mogelijkheden en kansen. Klinkt goed toch?

100% perfect

Perfectionisme. Onze prestatie- en consumptiemaatschappij. We lopen op onze tenen. Maar, bestaat 100% perfect wel? Maakt het überhaupt uit of iets 100% perfect is? Ik wil er niet meer in geloven. Als jij blij en tevreden kan zijn met wie je bent en hoe jij leeft, wat maakt de rest dan uit? Plaatjes hebben we allemaal. Klein of groot. Noem het dromen, toekomstplannen of eindbestemmingen. Er is niets mis mee. Dynamiek is het toverwoord. Zolang een plaatje mee kan bewegen op de rivier van het leven zet je jezelf niet vast. Je leeft meer in het nu. Je staat open voor nieuwe mogelijkheden, kansen en mensen die op jouw pad komen. Zoals het komt. Met alle tekortkomingen en alle mooie kanten. Je gaat weer voelen wat jij wilt.

Tof als je dit wilt delen!

Wouter

Ola! Thanks for catching up with me! Please leave me a nice comment or a constructive criticism.

Did you really like it? Sharing is caring. Spread the word and let your friends know!

  • Icon Instagram Picture My Way
  • Icon Newsletter Picture My Way
  • Icon Facebook Picture My Way

Hey, laat iets van je horen! Je maakt me blij met een leuke reactie of opbouwende en kritische post.

Vond je het waardevol? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang één keer per 2 weken mijn nieuwste blogs in jouw mailbox.

  • Icon Instagram Picture My Way
  • Icon Newsletter Picture My Way
  • Icon Facebook Picture My Way
Wouter

Comments

Arian Antwoorden

Je weet iedere keer weer iets los te maken Wouter! Hartelijk dank daarvoor. Dit is een onderwerp wat me ook redelijk bezighoudt. Zeker nu ik weer in Nederland ben, word ik erg geconfronteerd met die consumptiemaatschappij. Een ander deeltje daarvan is hoe je meteen 'geketend' wordt aan van alles. Verzekering, banken, bedrijven. Het kan niet op. Als je 'hierin' leeft weet je niet beter en denk je dat het najagen van dromen misschien niet realistisch is. Ik ben blij met mijn levenservaringen en dat ik daar voorbij kan kijken, wanneer nodig. Fijne dag!

Wouter Antwoorden

Hoi Arian! Dankjewel voor jouw bericht. Ik ben het zeker me je eens. Mooi dat het jou ook opvalt. Al die zaken die jij noemt kan mensen enorm ontmoedigen om hun dromen na te jagen. Erg jammer. Hopelijk kunnen jouw ervaringen en mijn ervaringen anderen inspireren om ook hun droom actief na te gaan jagen. Want het kan! Jij ook een fijne dag.

marianne kluver Antwoorden

goed weergegeven hoe plaatjes je vast kunnen zetten, maar natuurlijk ook kunnen
inspireren......was jouw plaatje niet ook reizen en een eigen blog met tekst en foto's....
geslaagde inspiratie.....mooi om te zien, leuk om te lezen..........Marianne

Wouter Antwoorden

Zeker weten! Inderdaad mag ook de andere kant worden belicht. Er ontstaan ook hele mooie dingen uit plaatjes. Zolang het dynamisch is en kan zijn. Het proces beleven. al moeilijk zat, haha. Dankjewel voor jouw reactie, Marianne.

Rob Antwoorden

Feitelijk doe je natuurlijk een beetje hetzelfde, alleen vanuit jouw perspectief. Je presenteert ook het perfecte plaatje waarbij je al reizende inspirerende foto's kan maken en je kan ontbinden van de maatschappij om je dromen te volgen. Anderen die dat zien kunnen zich dan toch ook even inferieur voelen omdat ze om valide redenen die mogelijkheden niet altijd hebben. Je kan stellen dat het geweldig is dat je dromen najaagt, maar soms is het nog mooier als je dat af en toe in stilte doet. Het is jouw droom. Of in dit geval, jouw perfecte plaatje.

Wel denk ik dat veel mensen in een verkeerd leven zitten, in een te duur huis, met een te mooie auto, en met aangeprate passies, omdat ze altijd maar het perfecte plaatje nastreven. Social media helpt niet echt, always keeping up with the Joneses, terwijl de Joneses aan het eind van hun leven ook gewoon spijt hebben niet vaker hun eigen gevoel te hebben gevolgd.

Het systeem maakt eigen keuzes maken moeilijker door ons vast te ketenen, dat systeem voelt daarom als een last zolang je voor jezelf kan zorgen. Als dat niet meer het geval is, dan ben ik toch blij dat dit systeem bestaat.

Uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Ik denk dat iedereen wel door die perfecte plaatjes heen kan prikken.

Wouter Antwoorden

Hey Rob, tof dat je de tijd hebt genomen om deze reactie te plaatsen. Ik begrijp zeker wat je zegt, toch ben ik het niet helemaal eens met wat je stelt. Gelukkig maar, stel dat we het allemaal met elkaar eens zouden zijn... Ik volg mijn gevoel. Ik probeer hieraan trouw te blijven. Dit heeft me gebracht waar ik nu ben. Voor mezelf gaat het er niet om om een perfect plaatje te presenteren. Ik probeer de natuur zo vast te leggen, zoals ik die zie. Ik hoop anderen bewust te maken van de schoonheid van onze aarde. Met mijn verhalen hoop ik mensen te inspireren ook hun eigen gevoel te volgen en hun pad te gaan lopen. In welke richting dat bepalen ze zelf. Ik doe dit omdat dit me nu drijft en ik het leuk vind. Het geeft energie.

Als anderen zich hierdoor inferieur voelen dan geloof ik dat dit een tekortkoming is in zichzelf. Een behoefte waar ze niet voldoende van krijgen. Dit zullen ze met zichzelf op moeten lossen. Als ze dat zelf willen. Dat is hun weg. Hopelijk kan ik ze hier ook in inspireren. Ik geloof ook dat iedereen, in welke situatie dan ook, altijd mogelijkheden heeft om te gaan doen wat ze willen. Zeer moeilijk soms, maar moeilijk is niet onmogelijk. Waar een wil is, is een weg. Het kost enkel tijd.

Daarnaast wil ik me zeker niet ontbinden van de maatschappij. Ik wil me wel losmaken van bepaalde gedachten die heersen endaar mijn eigen mening over vormen. Het systeem biedt voor mij genoeg mogelijkheden om me vrij te voelen en ook om op mijn manier bij te dragen aan onze maatschappij.

Tot slot denk ik dat veel mensen het heel moeilijk vinden om door de perfecte plaatjes heen te prikken. Je schrijft het ook zelf. Dure huizen, auto's, enz. Er wordt je continu verteld hoe je zou moeten leven. Het vergt moed om hierin je eigen mening te vormen. Tja en dat veel mensen in een verkeerd leven zitten, dat is ook waar deze mensen iets te leren hebben. Maar wel in het tempo dat zij kiezen.

Mijn droom. Mijn perfecte plaatje? Ik weet het niet. Met vallen en opstaan ben ik langzaam mezelf aan het ontdekken. Dat is echt niet alleen maar leuk. Wel heel waardevol. Een investering in mezelf. Die niemand mij af kan pakken. Dat motiveert mij het meest. Met mijn lessen probeer ik anderen te helpen en mijn steentje bij te dragen.

Ik ben benieuwd hoe je naar mijn reactie kijkt. Ik zie graag jouw reactie tegemoed. Misschien dat ik je zelfs binnenkort spreek.

Groetjes, Wouter

Rob Antwoorden

Ik ben het met je eens, maar ik probeer bewust een tegengeluid te laten horen, 9 van de 10 boeken zijn tegenwoordig over geluk of mindfulness, wat het beeld schept dat je altijd naar geluk moet streven. Maar het is niet altijd leuk, de zaadjes moeten eerst geplant worden en sommige zaadjes gaat pas laat kiemen. Zoals met muziek spelen, moet je eerst x uur oefenen voordat het een beetje leuk wordt. Met sport moet je eerst jaren trainen als je echt het maximale uit jezelf wilt halen. Dan moet je vasthouden aan waar je in gelooft en niet altijd maar manieren zoeken om die mooie plaatjes snel te vullen. Ik ben het alleen niet eens dat je zegt dat iedereen alle mogelijkheden heeft, want dat is gewoon niet altijd zo. De wereld is in de basis oneerlijk. En ik denk dat mensen zich dat soms meer moeten realiseren.

Wouter Antwoorden

Hey Rob, wederom bedankt voor jouw reactie. Mooie visie. Ik ben het zeker met je eens dat zaadjes tijd nodig hebben om te ontkiemen. Daar horen ook moeilijke periodes bij. Absoluut. Ik denk ook dat je gevoel volgen altijd met pieken en dalen gaat. Uiteindelijk geloof ik dat het je wel dichter tot jezelf brengt. Ik geloof ook dat je daar vaker gelukkig kan zijn. Geluk is geen constante. Het komt en het gaat. Althans dat is mijn mening.

Ik ben het ook met je eens over geluk en mindfulness. Het lijkt een hype. En bij sommige voelt het meer als een middel om zichzelf in een bepaalde rol neer te zetten naar anderen. Dan is het slechts een masker.

Tot slot, het ligt er een beetje aan wat jij verstaat onder alle mogelijkheden. Het is een moeilijke discussie, maar wel goed om te voeren. Ik vind de wereld in de basis niet oneerlijk. Ik vind het wel oneerlijk wat mensen elkaar soms afnemen, omdat ze zelf het beste willen voor zichzelf. Maar daarin hebben deze mensen ook weer iets leren. Met misschien wel als grootste voorbeeld Trump himself.

Ik denk dat veel mensen hun dromen nooit verder laten komen dan de beren op de weg. Daar liggen gewoon veel meer mogelijkheden dan ze denken. Omdenken is hier een voorbeeld van. Zeker in Nederland geloof ik dat er zoveel mogelijk is. Zeker als het vanuit een authentiek gevoel komt vanuit jezelf.

Groetjes Wouter
Please leave a comment!
Geef jouw reactie!
Picture My Way maakt gebruik van cookies. Yammie! Je kan er meer informatie over vinden in mijn privacy verklaring. Ben je het er mee eens? Klik dan 'Ok'. Uiteraard mag je mijn cookies ook weigeren.
Privacyverklaring Ok Weigeren