Jouw leven is echt een sprookje
Het perfecte plaatje. Waarom streven we erna en bestaat het wel?

Jouw leven is echt een sprookje

24 jan 2018

En toen werd je wakker. Balen! Even zonder gekheid. Het is speciaal als je tevreden bent met jouw leven. Koester dat vooral. Waarschijnlijk ben je voor een deel echt wel tevreden met waar je nu staat. Toch kriebelt er ook wat onvrede. Het plaatje zoals jij dat in jouw hoofd hebt is nog niet helemaal compleet. Maar is dit wel reëel? Zal het perfecte plaatje in jouw hoofd jou geluk brengen? Of maakt het juist dat jij jouw ogen sluit voor wat er al is. En daarmee ook wat iets zou kunnen worden. Tijd om wakker te worden! Voor een groot deel ben je wel tevreden, maar er zijn altijd verbeterpunten die op jouw wensenlijst staan. Waarom is dit eigenlijk? Ik denk dat dit redelijk gezond gedrag is. Dit maakt dat je jezelf ontwikkelt in de richting die jij kiest. Maar wat als het teveel wordt? 

Het perfecte plaatje

Een zachte bries waait door de bomen. Ze staan in bloei. De bladeren wiegen zachtjes op de wind. De laagstaande zon geeft een extra gloed aan de bloemenpracht. Onder de bomen strekt zich een prachtig, groen weiland uit. De weide bulkt van het leven. De bijen vliegen af en aan. Het laatste beetje honing wordt verzameld voor het vallen van de avond. De temperatuur is erg aangenaam en warm te noemen voor de tijd van het jaar.

Op de grond zit een liefdevol echtpaar knus tegen elkaar aan. Het handgeweven picknickkleed voorkomt dat de koude grond hun lichamen doet verstijven. Het gelach van twee spelende kinderen galmt zo nu en dan over de vlakte. ‘Kijk mama, een vlinder!' Het zonlicht verandert de haren van de kinderen in een gouden kleur. Hond ‘Makker' houdt een waakzaam oogje in het zeil. De zonsondergang is prachtig.

Dagdromen

Heerlijk hè! Even wegdromen van de werkelijkheid. Onze hersenen zijn er meesters in. Het kan een zeer prettige eigenschap zijn. Even een momentje rust en ontspanning. Belangrijk in onze hectische levens. Maar wat als het niet bij dagdromen blijft? En het bereiken van een door onszelf gevormd plaatje een ‘must’ wordt? Dan heb je de poppen aan het dansen. Er komt een hoop onvrede en narigheid uit het verwezenlijken van jouw perfecte plaatje.

Weiland met zonnebloemen met mooie heldere zonsondergang in de Ardennen, Belgirë. Het zonlicht schijnt tijdens het gouden uurtje haar laatste licht op het prachtige Ardeense dal, België.

De keerzijde

De perfecte huwelijksdag. Een prachtig huis met open haard. Het perfecte gezin, met kinderen die zich keurig houden aan alle normen en waarden. Enkele voorbeelden van plaatjes. Plaatjes bestaan vaak al een lange tijd in jouw hoofd. Ze worden gevoed door denkbeelden van jouw ouders en zeker ook door de maatschappij (reclame industrie). In de reclames is alles perfect, iedereen gelukkig en ziet alles er fantastich uit. Laat mij lekker mijn plaatje nastreven zal je denken. Dat mag je ook zeker doen. Echter het nadeel van een plaatje nastreven is dat je het 'nu' slecht beperkt meemaakt. Tegelijkertijd geeft je jouw toekomst geen kans om te ontstaan.

Alles in jou is erop gericht om het plaatje te verwezenlijken. Je raast maar door. Je geniet niet van ‘de reis’. Je ziet alleen wat er niet is. Ik heb hier eerder een blog over geschreven: Genieten van de reis. Een aanrader als je dit onderwerp interessant vindt. Daarnaast gun je spontane gebeurtenissen en mogelijkheden die op jouw pad komen geen kans. Ze voldoen namelijk niet aan jouw plaatje. Zonde! Beeld jezelf eens in wat er zou kunnen ontstaan als je dit wel toelaat. Doe je oogkleppen af en kijk om je heen. Er is teveel moois om enkel en alleen een plaatje in jouw hoofd na te jagen.

Herkenning

Het herkennen van een plaatje is de eerste stap om er los van te komen. Alleen als jij dat wilt natuurlijk! Plaatjes hebben vaak diepe wortels. Ze zijn vaak doorspekt metn meningen van anderen. Dit terwijl jij er misschien wel heel anders over denkt. Het gaat over jouw eigen mening vormen. Los van wat anderen denken of vinden. Wat jij wilt! Een pijnlijk, maar waardevol proces. Neem je de tijd om dit te doorgronden, dat staat er een grote beloning tegenover. Bevrijding en een nieuwe wereld met volop mogelijkheden en kansen. Klinkt goed toch?

100% perfect

Perfectionisme. Onze prestatie- en consumptiemaatschappij. We lopen op onze tenen. Maar, bestaat 100% perfect wel? Maakt het überhaupt uit of iets 100% perfect is? Ik wil er niet meer in geloven. Als jij blij en tevreden kan zijn met wie je bent en hoe jij leeft, wat maakt de rest dan uit? Plaatjes hebben we allemaal. Klein of groot. Noem het dromen, toekomstplannen of eindbestemmingen. Er is niets mis mee. Dynamiek is het toverwoord. Zolang een plaatje mee kan bewegen op de rivier van het leven zet je jezelf niet vast. Je leeft meer in het nu. Je staat open voor nieuwe mogelijkheden, kansen en mensen die op jouw pad komen. Zoals het komt. Met alle tekortkomingen en alle mooie kanten. Je gaat weer voelen wat jij wilt.

Tof als je dit wilt delen!

Wouter

Ola! Thanks for catching up with me! Please leave me a nice comment or a constructive criticism.

Did you really like it? Sharing is caring. Spread the word and let your friends know!

  • Icon Instagram Picture My Way
  • Icon Newsletter Picture My Way
  • Icon Facebook Picture My Way

Hey, laat iets van je horen! Je maakt me blij met een leuke reactie of opbouwende en kritische post.

Vond je het waardevol? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang één keer per 2 weken mijn nieuwste blogs in jouw mailbox.

  • Icon Instagram Picture My Way
  • Icon Newsletter Picture My Way
  • Icon Facebook Picture My Way
Wouter
Picture My Way maakt gebruik van cookies. Yammie! Je kan er meer informatie over vinden in mijn privacy verklaring. Ben je het er mee eens? Klik dan 'Ok'. Uiteraard mag je mijn cookies ook weigeren.