De sociale beerput
Een rivier stroomt harad langs een rotswand in Engeland

De sociale beerput

21 feb 2018

Beerput? Jep, ik heb het over onze social media platformen. Niet meer weg te denken uit onze levens. Best bizar hoeveel invloed ze hebben in onze levens. Of je nu meedoet of niet. Het beïnvloedt je. Het is natuurlijk niet voor niets zo populair. Het heeft veel leuke en goede kanten. Aan de andere kant kan het ook een vervelende invloed op jou hebben. En dit heb je helaas lang niet altijd door. Waarom doe je wat je doet? En wat zegt dit over jou?

Haat-liefde verhouding

Social media en ik zijn nog niet zo lang samen. Wij hebben onze ups en downs. Ik vind het een lastig onderwerp. Sinds ik mijn blog heb, ben ik ook begonnen met social media. Ik wil uiteraard graag mensen bereiken met mijn verhalen en avonturen. Eigenlijk kan ik niet om social media heen. Althans dat is wat ik overal heb gelezen. Deels zal het heus wel waar zijn. Aan de andere kant wil ik ook geloven dat het zonder social media ook kan lukken, omdat mensen het leuk vinden of dat het ze interesseert. Ik irriteer me namelijk best wel vaak aan de reclame en totale onzin die ik in mijn gezicht gedrukt krijg.

Zoals je ziet ben ik flink aan het worstelen met social media in combinatie met mezelf. Laatst mocht ik weer eens zelf in de spiegel kijken. Ik werd me bewust van mijn gedrag door een gesprek met een vriend. Wat ik deed? Ik was op Instagram weer eens foto’s aan het ‘liken’ van willekeurige mensen in de hoop dat ze me terug zouden volgen. Klinkt best raar he? Dat zijn we allemaal hoor… Ik moet er nu in ieder geval hard om lachen. Ik wilde graag meer volgers. Gezien worden. Waarschijnlijk zijn dat mijn achterliggende behoeftes. Na dit inzicht sta ik er anders in. Ik wil mijn ‘doel’ niet meer bereiken door dit holle geklik. Zelfs als het behalen van mijn ‘doel’ daardoor langer duurt of misschien wel helemaal niet lukt.

Disclaimer: Als je straks weer 100 posts voorbij ziet komen in één week, dan heb ik weer een andere mening. Het kan verkeren!

Gouden zonnestralen schijnen door het bladeren dak van het bos heen. Het zonlicht schijnt tijdens het gouden uurtje haar laatste licht op het prachtige Ardeense bos, België.

Een ander de ogen uitsteken

Nu weer terug naar jou. In mijn vorige blog: ‘Jouw leven is echt een sprookje’ schreef ik al over de perfecte plaatjes die we soms nastreven. De commerciële wereld voedt dit volop en loopt voorop. Maar zelf kunnen we er ook wat van. De een zit lekker vakantie te vieren op Curaçao, de ander is heerlijk aan het dineren en een ondernemer verdient 50.000 euro door niets te doen en ga zo maar door. Jaloersmakend. Zeker als je er vatbaar voor bent. Het is alleen maar leuk wat we delen en ook nagenoeg perfect. En de andere kant dan?

Uit de reacties op mijn blog van vorige week kwam naar voren dat deze kant flink onderbelicht is. Waarom laten we alleen de mooie kant zien? En doe jij hier ook aan mee? Ik weet één ding heel zeker. We maken allemaal ook vervelende dingen mee en we voelen ons ook best wel vaak gewoon #%$ (Je hoort nu een piep). Maar van dit alles laten we bar weinig zien. Daarom roep ik jou op om de komende week die heerlijk depressieve dagen via facebook live te delen of die ene selfie de ether in te slingeren toen je pas 5 minuten wakker was. En daarna die kapotte lamp die sneuvelde door een rondvliegend bord, omdat je boos was op jouw vriend of vriendin. We willen drama zien!

Behoeftes

Gekheid. Je hoeft dit niet te doen. Het mag natuurlijk wel. Kun jij mij dan even taggen? Dan krijg ik misschien ook weer meer volgers. Dan bevredig ik ook weer mijn behoefte. Uiteindelijk draait het allemaal om deze behoeftes. Wat heb jij nodig? In welke behoefte voorziet social media jou? Dit kan heel veel omvatten. Je wilt geaccepteerd worden. Je wilt gezien worden (aandacht). Erkenning voor wie je bent en wat je doet. Er zijn zoveel redenen.

Wat je wilt van anderen kan je dus (nog) niet vinden in jezelf. Leren om dit steeds meer in jezelf te kunnen vinden, maakt dat je meer zelfvertrouwen krijgt, steviger staat en in verschillende situaties dichter bij jezelf kan blijven. Dit is ook de reden waarom deze vragen in mijn beleving zo belangrijk zijn. Antwoord op deze vragen kan veel duidelijkheid en rust brengen. Wellicht is jouw relatie met social media helemaal top. Tof dat je heel mijn blog gelezen hebt! Herken jij jezelf deels of voor een groot deel in dit verhaal? Dan is er werk aan de winkel! Niet erg, wel belangrijk en op jouw eigen tempo.

Ken jij iemand voor wie dit ook herkenbaar is? Deel het dan.

Wouter

Ola! Thanks for catching up with me! Please leave me a nice comment or a constructive criticism.

Did you really like it? Sharing is caring. Spread the word and let your friends know!

  • Icon Instagram Picture My Way
  • Icon Newsletter Picture My Way
  • Icon Facebook Picture My Way

Hey, laat iets van je horen! Je maakt me blij met een leuke reactie of opbouwende en kritische post.

Vond je het waardevol? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang één keer per 2 weken mijn nieuwste blogs in jouw mailbox.

  • Icon Instagram Picture My Way
  • Icon Newsletter Picture My Way
  • Icon Facebook Picture My Way
Wouter
Picture My Way maakt gebruik van cookies. Yammie! Je kan er meer informatie over vinden in mijn privacy verklaring. Ben je het er mee eens? Klik dan 'Ok'. Uiteraard mag je mijn cookies ook weigeren.